Zbog neizvjesnosti trajanja virusa i zaliha hrane države pozivamo na veću proljetnu sjetvu


Svjesni smo situacije u kojoj se našao svijet usljed globalne pandemije korona virusa. Uviđamo, također, da određene globalne koalicije i unije polahko nestaju i da se svaka zemlja okreće sebi i zaštiti svojih građana i resursa koje ima.

Posljedice koje prate ovu pandemiju zasigurno će se najviše osjetiti u ekonomskom smislu, a osjetit će je posebno zemlje koje nemaju dovoljno kapaciteta da zadovolje potrebe svoga stanovništva. U ovim danima vidjeli smo da se pored pandemije kao jednog od osnovnih pitanja, postavlja pitanje dovoljne količine hrane za stanovništvo dok traje pandemija a naročito kasnije, kada se završi pandemija. Nakon ove pandemije određene države će zasigurno povećavati svoje robne rezerve, a stanovništvo će se nastojati obezbjeđivati bar osnovnim životnim namirnicama. S druge strane, ako razmotrimo stanje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, možemo konstatovati da je potencijal koji naša država ima veliki ali je neiskorišten. Najveći broj zemljišnih parcela je neobrađen i zbog toga smo toliko ovisni o uvozu pšenice i drugih poljoprivrednih kultura. Jedina sigurnost u obezbjeđivanju dovoljne količine hrane jeste vlastita proizvodnja. Ova epidemija je pokazala kako određene države, bez obzira na sve moguće protokole, vode brigu o svom stanovništvu. Dokaz za navedeno jesu zabrane izvoza određenih proizvoda koje su uvedene od strane pojedinih država.

U Bosni i Hercegovini zemlja se uvijek obrađivala. Na nama je da se vratimo toj praksi. Naši očevi i djedovi, bez obzira na to što su radili u firmama, u potpunosti su obrađivali svoju zemlju i tako pravili određene zalihe do sljedeće sjetve. Nažalost, u posljednjih nekoliko decenija zemlja je prepuštena sama sebi. Zapuštena je i zarasla. No, i pored toga, ona je kao takva, odmorna i plodna. Ovo je trenutak kada se trebamo ugledati na primjere naših očeva i djedova te ponovo početi obrađivati zemlju.

Vakuf posjeduje veliki potencijal za razvoj poljoprivrede iz razloga što raspolaže velikim površinama poljoprivrednog zemljišta. Unazad nekoliko godina, u saradnji sa našim medžlisima, radili smo na kultivisanju vakufskog zemljišta što već daje rezultate. Međutim, nismo zadovoljni i vjerujemo da možemo ostvariti više. Smatramo da svaki komad poljoprivrednog zemljišta treba biti obrađen i zasijan nekom poljoprivrednom kulturom.

U tom kontekstu Vakufska direkcija Islamske zajednice je, kao i do sada, spremna se založiti i nastojati pomoći svima onima koji hoće da podignu određenu kulturu na vakufskom poljoprivrednom zemljištu. Ovo je poziv i našim medžlisima i džematima da se organiziraju i da zasiju svaku vakufsku parcelu.

Smatramo da je vlastita poljoprivredna proizvodnja jedini način da budemo obezbijeđeni ovim proizvodima. Pozivamo sve da se nakon zimske pauze trgnemo i zasadimo našu zemlju.

U prethodnih nekoliko godina smo pokazali da se trud isplati. Zasijali smo desetine hektara poljoprivrednog zemljišta i vidjeli rezultate rada. Tu praksu smo produžili već u proljetnoj sjetvi u saradnji sa našim medžlisima. Rezultat će biti još bolji ukoliko udružimo snage i stremimo ka ostvarenju zajedničkog cilja.

www.vakuf.ba


Be the first to comment

Leave a Reply