U džematu Nahvioci proučena ikrar-dova hadžiji Mušanović Rašidu

7. Juna 2023. UREDNIK 0

U srijedu 7. juna 2023. godine poslije podne-namaza u džematu Nahvioci proučena je ikrar-dova za ovogodišnjeg hadžiju, muteveliju Mušanović Rašida.

Ikrar-dovu svojim prisustvom i učešćem uveličali su glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal-ef. Šadić, mjesni imam Senahid-ef. Mujčinović, imami Medžlisa IZ Čelić, nekadašnji imam džemata Nahvioci Abdullah-ef. Joldić, hor “Nur” Nahvioci, porodica, rodbina, prijatelji i džematlije. Nakon podne-namaza i uvodnog obraćanja mjesnog imama Senahid-ef. Mujčinovića, prigodnim vazom o hadžu obratio se glavni imam Džemal-ef. Šadić, a hadžija Rašid je prisutne upitao za halal. Svojim lijepim glasovima, dovu su uljepšali imami MIZ Čelić i hor “Nur” Nahvioci. Molimo Allaha dž.š. da hadžiji Rašidu bude hadž-makbul i mebrur. Amin! read more


Mektebska ekskurzija u Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići kod Olova

4. Juna 2023. UREDNIK 0

U povodu završetka mektebske nastave, u nedjelju 4. juna 2023. godine, realizirana je ekskurzija učenika mekteba Medžlisa IZ Čelić. Krajna destinacija ekskurzije je Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići kod Olova. Zahvaljujemo se našim sponzorima Muhamedu Mešiću – Koper i pekari “Macan”. Naše mekteblije su pokazale visok nivo kulture, odgovornosti, edeba i pokupile sve pohvale od osoblja SRCA Ajdinovići kao i naših vozača.


Jedanaest godina od preseljenja na Ahiret Muhamed-ef. Ibrišimovića (1919-2012)

1. Juna 2023. UREDNIK 0

Dana 5. jula 2012. godine na Ahiret je preselio Muhamed-ef. Ibrišimović u 94. godini života. Dženaza-namaz r. Muhamed-ef. klanjana je 6. jula u Čeliću ispred Čaršijske džamije.

Dženazi-namazu prisustvovao je, pored imama Medžlisa IZ-e Čelić, i veliki broj džematlija te rodbina i poznanici rahmetlije iz okolnih mjesta. Dženazu-namaz mu je klanjao hfz. Šemsudin-ef. Kavazović, njegov školski drug iz medresanskih klupa, a i tada jedini živi učenik Čačak medrese u Brčkom.

Muhamed-ef. je rođen u Čeliću 15.4.1919. godine, sa dvanaest godina je upisao Čačak medresu u Brčkom a nakon petogodišnjeg školovanja vraća se u Čelić i biva postavljen za mujezina, a kasnije i imama  Čaršijske džamije u Čeliću. read more


30. godina od nestanka Salke-ef. Memića u Tuzlanskom konvoju spasa

1. Juna 2023. UREDNIK 0

4. juna 1993. godine napadnut je i opljačkan konvoj koji je u Tuzlu te gladne godine trebao dopremiti osnovne životne namirnice i lijekove. Uprkos svim pisanim odobrenjima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za siguran prolazak, tzv. tuzlanski konvoj spasa zaustavljen je i opljačkan u blizini Novog Travnika, a neki od vozača su ubijeni.

Jedinice HVO na prilazima Novom Travniku, kod Nove Bile, u naselju Rankovići napale su “Tuzlanski konvoj spasa”.

Ubijeno je sedam vozača konvoja: Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Gragić, Adil Akeljić. Sudbina Salke-ef. Memića je nepoznata a traga se ta još tri lica ubijena u ovom napadu. Osim ubijenih u konvoju tada je opljačkan 146 kamiona, 9 kombija, 20 putničkih automobila, dva sanitetska vozila sa opremom i ljekovima, robe široke protrošnje u vrijednosti 17 miliona tadašnjih DM i oko 500 tona druge robe čija vrijednost nije procijenjena, oduzeto 1,3 miliona DM, radi se o novcu koji su razni ljudi skupljali za građane tuzlanske regije i novcu koji je rodbina slala. read more


Tezkiretnama: 30 godina šehidske smrti Hasib-ef. Ramića i njegove porodice

26. Maja 2023. UREDNIK 0

28. maja 2023. godine navršava se 30 godina od svirepog ubistva Hasib ef. Ramića i njegove porodice u Semizovcu kod Sarajeva. Tim povodom će se u Sarajevu u programu ovogodišnje Tezkiretname organizirati nekoliko programa, s ciljem obilježavanja 30. godišnjice šehidske smrti ove plemenite porodice.

Ubistvo porodice Ramić smatra se jednim od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na našu domovinu. Srpski zločinci klali su jedno po jedno dijete, pred očima njihoviH roditelja, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i njenog supruga Hasiba efendiju. Najstariji sin Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha 10 godina, sin Ahmed 4 godine, a najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec. read more


Svečano prihvatanje islama i šerijatsko vjenčanje u Čaršijskoj džamiji Čelić

12. Maja 2023. UREDNIK 0

Allahovom voljom danas je poslije džume-namaza u Čaršijskoj džamiji u Čeliću, u prisustvu svjedoka pred glavnim imamom Medžlisa IZ Čelić Džemal-ef. Šadićem, svečano izgovorila šehadet i prihvatila Islam kao svoju vjeru Scharer (Jakoba i Barbare) Mirjam. Nakon prihvatanja Islama obavljeno je i šerijatsko vjenčanje između Islamović Muhameda i Islamović (Sharer) Mirjam. Džemal-ef. je čestitao mladom bračnom paru na prihvatanju Islama i šerijatskom vjenčanju, uputivši dovu Gospodaru da joj prihvati šehadet i da im Islam bude putokaz u životu. Neka Allah dž.š. mladencima podari dug život, obilnu i halal-nafaku, i čestit porod. Amin!   read more


Manifestacija “Dani vakufa 2023” od 9. do 18. maja u osam gradova BiH

11. Maja 2023. UREDNIK 0

Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tradicionalno 11. godinu organizuje manifestaciju pod nazivom “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.

Ove godine manifestacija će od 9. do 18. maja biti održana u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, uz brojne i bogate sadržaje.

Među njima se izdvajaju okrugli sto o vakufima, izložba o autentičnosti bosanskih džamija, kao i promocija monografija „Vakufi na području Medžlisa Islamske zajednice Livno“ i „Vakufi u Visokom: Nacionalizacija i povrat (1945–2021)“. read more


Održano 28. mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Čelić

7. Maja 2023. UREDNIK 0

U nedjelju 07. maja 2023. godine u učionicama JU Osnovne škole “Čelić” u Čeliću održano je 28. mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Čelić sa početkom u 9:00 sati. Takmičenje je otvorio glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal ef. Šadić. Poselamio je prisutne, upoznao sa protokolom takmičenja i poželio svima mnogo uspjeha.

Takmičenje je završeno sa sljedećim postignutim rezultatima:

a) TEST OPĆEG ZNANJA – NIVO I

 1. Mešić Maida, džemat Brnjik
 2. Beganović Nurdžana, džemat Čaršija Čelić
 3. Ćosić Melisa, džemat Čaršija Koraj

b) KIRAET – NIVO I

 1. Fatma Čolić, džemat Brnjik
 2. Suljević Hanan, džemat Čaršija Čelić
 3. Džafić Ahmed, džemat Ratkovići

a) TEST OPĆEG ZNANJA – NIVO II read more


7. maj obilježava se kao Dan džamija

4. Maja 2023. UREDNIK 0

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na taj dan 1993. godine kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija – Ferhadija.

Dan džamija je i podsjećanje na 614 džamija srušenih tokom rata u BiH i progon muslimana s predratnih ognjišta tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Do sada su obnovljene 452 džamije, a izgrađeno je 367 novih, dok je desetina njih u fazi obnove i trebale bi biti završene narednih godina.


Obavijest o organizaciji hadža 1444.h./2023. godine

27. Aprila 2023. UREDNIK 0

Informacija o putovanju:

 • očekivani polazak: u periodu od 13. do 16. juna 2023. godine,

očekivani povratak u periodu od 03. do 06. jula 2023. godine;

 • letovi:
  • u odlasku direktni let Sarajevo – Medina,
  • u povratku direktni let Džedda – Sarajevo;

  Cijena putovanja

  Cijena putovanja na hadž: 12.650,00 KM.

  U cijenu putovanja uračunato je sljedeće: prijevoz do Saudijske Arabije i nazad, prijevoz unutar Saudijske Arabije, smještaj u centralnoj zoni Medine i Meke, brošura o hadžu, hadžski kurban, ihram, prsluci za muškarce, prsluci za žene, jedan kofer i putna torba, okovratni novčanik, ljekarske i vodičke usluge, te po dva obroka dnevno u Medini i Meki. read more