U mektebu Ratkovići održan ogledno – ugledni čas o BiH i Bošnjacima

3. Decembra 2023. UREDNIK 0

U nedjelju 03. decembra 2023. godine u mektebu Ratkovići, Medžlis IZ Čelić, održan je ogledno – ugledni čas sa početkom u 10:00 sati.

Čas je održao Ibrahim ef. Bećirović, imam i muallim u džematu Ratkovići. Času su, također, prisustvovali glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal ef. Šadić i imami/muallimi ovog Medžlisa.

Muallim Ibrahim ef. je poselamio prisutne i održao ogledno – ugledni čas za nivo I i II. Obrađena je nastavna jedinica: Ja sam Bošnjak/Bošnjakinja. read more


Džemat Brnjik: mevlud u znaku Dana državnosti BiH

25. Novembra 2023. UREDNIK 0

U subotu 25. novembra 2023. godine u džematu Brnjik poslije jacije-namaza održana je mevludska svečanost.

Nakon jacije-namaza i proučenog ašareta goste i domaćine je poselamio mjesni imam Admir-ef. Bubahmetović i glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal-ef. Šadić. Džemal-ef. je ukazao na vrijednost obilježavanja Dana državnosti BiH.

Večerašnji predavač je bio Bahrija-ef. Bećirović koji je govorio o Muhammedu a.s. kao milosti svih svjetova i kao državniku. Mevludski program su proučili imami Medžlisa IZ Čelić, a uručenu su i vakufname i zahvalnice istaknutim džematlijama i pomagačima džemata Brnjik. Mevludski program je završen učenjem ašareta i dove. Nakon mevluda džematlije su uživale u vatrometu.

Mevludom obilježeno 20 godina od obnavljanja džamije u Kovačevićima Koraj

25. Novembra 2023. UREDNIK 0

U povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s., u petak 24. novembra 2023. godine u džematu Kovačevići Koraj poslije jacije-namaza održana je mevludska svečanost.

Nakon jacije-namaza i proučenog ašareta goste i domaćine je poselamio mjesni imam Emir-ef. Poturak i član džematskog odbora prof. Nedim Mehikić koji je dao par informacija o džematu i džamiji, kao i o jubileju obilježavanja 20 godina od obnavljanja džamije u džematu Kovačevići Koraj.

Večerašnji predavač je bio glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal-ef. Šadić. Džemal-ef. je ukazao na vrijednost vakufa i Muhammeda a.s. kao vakifa. Mevludski program su proučili imami Medžlisa IZ Čelić. Mevludski program je završen učenjem ašareta i dove. 

Mekteb Vražići: Radionica povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH

25. Novembra 2023. UREDNIK 0

U subotu 25. novembra 2023. godine u mektebu Vražići mekteblije su zajedno sa muallimom Hakijom-ef. Muminovićem razgovarali o Danu državnosti BiH, a potom upriličili radionicu o našoj domovini Bosni i Hercegovini. Bojama i riječima iskazivali su svoju ljubav prema domovini. Podršku ovim kreativnim izrazima dao im je i džematski odbor Vražići. Tokom radionice zabilježeno je nekoliko fotografija koje donosimo u prilogu:

Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

24. Novembra 2023. UREDNIK 0

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. read more


Proučen mevlud u džematu Nahvioci

18. Novembra 2023. UREDNIK 0

U povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s., u subotu 18. novembra 2023. godine u džematu Nahvioci poslije jacije-namaza održana je mevludska svečanost.

Nakon jacije-namaza i proučenog ašareta goste i domaćine je poselamio mjesni imam Senahid-ef. Mujčinović i glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal-ef. Šadić. Džemal-ef. je ukazao na vrijednost donošenja salavata na Muhammeda a.s.

Večerašnji predavač je bio dr. Nezir-ef. Halilović koji je povezao pouke iz Poslanikovog a.s. života sa današnjim stanjem među muslimanima. Mevludski program su proučili imami Medžlisa IZ Čelić, a svojim lijepim glasovima svečanost su uljepšali učenjem ilahija hor “Nur” iz Nahvioca. Mevludski program je završen učenjem ašareta i dove.

Održana 26. sjednica Savjeta za vjerska pitanja MIZ Čelić

16. Novembra 2023. UREDNIK 0

U četvrtak 16. novembra 2023. godine u sali za sastanke Medžlisa IZ Čelić održana je 26. sjednica Savjeta za vjerska pitanja sa početkom u 9:30 h. Na sjednici je razmatran sljedeći dnevni red:

  1. Usvajanje i analiza zaključaka sa 25. redovne sjednice Savjeta,
  2. Aktuelna situacija muslimana u BiH i svijetu,
  3. Centralizacija članarine u IZ-i,
  4. Tekuća pitanja.

Usvojeni su zaključci sa 25. redovne sjednice Savjeta za vjerska pitanja MIZ Čelić. Razmatrana je aktuelna situacija muslimana u BiH i svijetu. Imami su upoznati sa stanjem muslimana u Gazi (Palestini), kao i povratničkim džematima u BiH. Jedinstvena i centralizovana članarina u IZ-i na nivou Rijaseta u BiH će se sprovoditi od 01.01.2024. god. Članovi Savjeta za vjerska pitanja MIZ Čelić su upoznati sa sportskim susretima nivoa Muftijstva tuzlanskog i izabrani su koordinatori za sportske aktivnosti. Sugerirano je da se Danu državnosti BiH posveti mektebski čas i da se upriliče odgovarajuće radionice za djecu. read more


Kurs islama: Održano predavanje o memorizaciji genocida nad Bošnjacima

12. Novembra 2023. UREDNIK 0

U nedjelju 12. novembra 2023. godine, u mektebskim prostorijama džemata Vražići (Medžlis IZ Čelić) upriličeno je predavanje na Kursu islama koje organizuju Muftijstvo tuzlansko i medžlisi Bijeljina, Janja, Teočak i Čelić.

Nakon uvodne dobrodošlice mjesnog imama Hakije-ef. Muminovića, prisutnima se obratio predavanjem mr. Mustafa-ef. Muharemović.

Tema predavanja bila je “Memorizacija genocida nad Bošnjacima”.


Korajski džemati: organizovan humanitarni bazar “Koraj za Palestinu”

10. Novembra 2023. UREDNIK 0

Danas 10. novembra 2023. godine žene i džematlijke džemata Čaršija Koraj i Kovačevići Koraj su na humanitarnom bazaru “Koraj za Palestinu” uspjele prikupiti 1145,00 KM od prodaje kolača i pojedinačnih donacija, a sredstva će u što kraćem roku preko Medžlisa IZ Čelić biti doznačena za pomoć narodu Palestine. Bazar je organizovan pod sloganom “Gazo, tvoja djeca su naša djeca”. Molimo Allah dž.š. da nagradi one koji su se odazvali ovom bazaru, a posebno ženama i džematlijkama koje su organizovale ovaj hajirli projekat.

Kurs islama: Predavanje za mlade o značaju zdravlja i kako ga očuvati

5. Novembra 2023. UREDNIK 0

U nedjelju 5. novembra 2023. godine, u mektebskim prostorijama džemata Vražići (Medžlis IZ Čelić) upriličeno je predavanje na Kursu islama koje organizuju Muftijstvo tuzlansko i medžlisi Bijeljina, Janja, Teočak i Čelić.

Nakon uvodne dobrodošlice mjesnog imama Hakije-ef. Muminovića, prisutnima se obratio predavanjem dr. Ferid Konjić.

Tema predavanja bila je “Značaj zdravlja i kako ga očuvati”.