Uvedeno centralno grijanje u džamiji Kovačevići Koraj

22. Oktobra 2020. UREDNIK 0

Koordinacijom rukovodstva Medžlisa IZ Čelić, organizacije Qatar Charity u Sarajevu, mjesnog imama te mutevelije džemata Kovačevići Koraj završen je projekat uvođenja centralnog grijanja sa elektro-kotlom u džamiji u Kovačevićima Koraj. U ovom projektu učešće je uzela i građevinska firma Papilon d.o.o. koja je uradila hidro-izolaciju objekta. Ostaje još krečenje i generalno čišćenje džamije.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi najljepšom nagradom sve one koji su učestvovali u uljepšavanju i uređenju ove džamije. Amin! read more

Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode traje do 19. oktobra 2020. god.

13. Oktobra 2020. UREDNIK 0

Polazeći od činjenice da Islamska zajednica u BiH ima obavezu da omogući pripadnicima i članovima Islamske zajednice u BiH da na odgovarajući način izvrše farz davanja zekata, a što podrazumijeva i uspostava odgovarajućeg okvira i organizacije prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode.

Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještavaju muslimane, pripadnike Islamske zajednice u BiH, da će ovogodišnja akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode biti organizirana od 5. do 19. oktobra 2020. godine. read more

Obilježeni Dani odbrane općine Čelić na Frigosu

28. Septembra 2020. UREDNIK 0
U ponedjeljak 28. septembra 2020. godine obilježena je 28. godišnjica čuvene bitke za Čelić, u kojoj je prvi put na svom zločinačkom pohodu kroz BiH ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan doživio težak poraz, s čijim se posljedicama godinama poslije nije mogao pomiriti. Napad na Čelić, okružen neprijateljskim snagama s tri strane, potpomognut artiljerijom srpske vojske, započeo je 27. septembra 1992. godine. Napad su predvodile najzloglasnije jedinice kao što su „Arkanovi tigrovi“, „Beli orlovi“ i Srpska garda. Cilj je bio ući u grad i osvajanjem fabrike „Frigos“, što je u jednom trenutku neprijatelju i pošlo za rukom, zauzeti Čelić te tako osvojiti putnu komunikaciju Lopare – Brčko. Samo dan trebalo je jedinicama čelićke brigade da konsolidiraju svoje redove te su, potpomognuti drugim jedinicama 2. korpusa, krenuli u protunapad i neprijatelja potisnuli na prostor takozvanih Mirosavačkih brda. Za odbranu „Frigosa“ i Čelića tog dana živote su položili naši najbolji sinovi: Senad Latifović, Mehmedalija Ibrišimović, Mehmed i Mustafa Ljaljić, Ekrem Agić, Novalija Mujčinović i Marko Filipović, od kojih su neki prije rata bili zaposleni u „Frigosu“. Između ostalih zvanica, skupu se obratio glavni imam Medžlisa IZ Čelić Džemal ef. Šadić koji je ukazao na važnost odbrane svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Medžlisa IZ Čelić posjetili Vakufsku direkciju

18. Septembra 2020. UREDNIK 0

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović primio je danas u sjedištu Vakufske direkcije predstavnike Medžlisa IZ Čelić, glavog imama Džemala ef. Šadića i predsjednika Medžlisa Saliha Karamujića.

Tom prilikom razgovaralo se o vakufskim projektima i prioritetima na području ovog medžlisa, kao i o iznalaženju potencijalnih donatorskih sredstava.

Predstavnici Medžlisa posebnu pažnju su posvetili projektu izgradnje džamije u džematu Donji Humci za koji postoji projektna dokumentacija i moguće je odmah krenuti u realizaciju ovog projekta. Pored ovog projekta direktor Vakufske direkcije i predstavnici Medžlisa razgovarali su i o drugim pitanjima i aktivnostima vezanim za vakufsku imovinu na području ovog medžlisa, posebno o poštivanju normativnih akata koja tretiraju vakufsku imovinu. read more

Humački džemati pokrenuli akciju pomoći porodicama nastradalih u saobraćajnoj nesreći

14. Septembra 2020. UREDNIK 0
Džemati Gornji i Donji Humci su pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za nabavku ogreva i životnih namirnica za porodice nastradalih u saobraćajnoj nesreći dana 31.08.2020. godine u naselju Šibošnica. Akcija prikupljanja traje od 09. 09.2020 do 09.10.2020. godine. Koordinator akcije je imam Hasmir ef. Okanović i grupa džematlija iz Donjih i Gornjih Humaca. Preživjeli radnici su u jako teškoj materijalnoj situaciji, a pogotovo porodice poginulih radnika. Molimo sve vakife, donatore i humaniste da se, shodno svojim mogućnostima, odazovu ovoj akciji.

U petak hutba reisu-l-uleme o mektebu i sergija za njihovo unapređenje

3. Septembra 2020. UREDNIK 0

Predstavljanjem novih ilmihala za mektebsku pouku u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu je svečano otvorena manifestacija “Dani mekteba”, koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

– Za cijelu našu muslimansku zajednicu nema važnije aktivnosti. U našoj muslimanskoj tradiciji mekteb je uvijek bio radost, znak nečega uzvišenog u našem životu, novi početak. Temelji naše vjere i našeg bića u mektebima su se gradili, glačali i čuvali, bolje od bilo kojega drugog mjesta i staništa. U njemu su stasavale (i danas stasavaju) generacije tihih i smjernih muslimana, hrabrih čuvara i pronosilaca suštine naše vjere i našeg bića, izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, obraćajući se prisutnim muftijama, glavnim imamima, mualimima i mualimama, te rukovodiocima institucija Islamske zajednice koji su prisustvovali predstavljanju novih ilmihala, te u nastavku svog obraćanja rekao: read more

Nova mektebska godina počinje 12. septembra

26. Avgusta 2020. UREDNIK 0
Upis polaznika u novu mektebsku godinu i mektebska  pouka počinju u subotu 12. septembra 2020. godine, odnosno 24. muharrema 1442. hidžretske godine, potvrdio je za Preporod.info dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Pojasnio je da će način realizacije mektebske pouke biti definiran u narednim danima, a u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.

Početak mektebske pouke utvrđen je na osnovu odluke Rijaseta o mektebskoj pouci u 2020/21. godini donesenoj 28. jula 2020. godine, te prema Kalendaru  mektebske  pouke.

– Nova mektebska 2020/21. godina je u znaku određenih promjena i inovacija koje su plod rada u proteklih nekoliko godina. To podrazumjeva da će se mektebska  pouka  izvoditi i  realizirati prema novom Nastavnom planu i programu mektebske  pouke, koji umjesto dosadašnjih devet godina, predviđa tri nivoa mektebske pouke i prema novim ilmihalima za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke – kazao je dr. Svraka. read more

Muftija Fazlović primio glavnog imama i predsjednika MIZ Čelić

26. Avgusta 2020. UREDNIK 0

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je u utorak 25. augusta 2020. godine glavnog imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Čelić Džemal-ef. Šadića i Saliha Karamovića.

Razgovarano je o vjerskom životu na području ovog medžlisa, kao i najvažnijim infrastrukturnim projektima. Istaknuto je nekoliko projekata koji se trenutno veoma uspješno provode kao što je rekonstrukcija mekteba, uvođenje grijanja, ograđivanje mezarja i dr.

www.muftijstvotz.ba

Vakifi Omar Pirić i Demirel Pirić grade sebi džennetske ograde na budućem svijetu

19. Avgusta 2020. UREDNIK 0

Vakifi sebi prave mjesto u Džennetu. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “Ko će Allahu drage volje zajam dati, da bi mu ga On mnogostruko vratio…”  (El-Hadid, 11)

Vakifi će biti prepoznati na budućem svijetu, isto kao što su prepoznati na dunjaluku po svojim hajratima.

Javila se potreba ograđivanja Centralnog mezarja u Čeliću. Bilo je potrebno ograditi 200 metara u gornjem mezarju i 100 metara u donjem mezarju. Želju da sebe upišu među vakife izrazili su Omar Pirić, direktor firme Tehnomarket-Pirić d.o.o. Čelić, i Demirel Pirić, direktor firme Deplast d.o.o. Tuzla. read more

Adaptacija mekteba Džihani Čelić: Nagrada vakifima dospijeva i nakon njihove smrti

18. Avgusta 2020. UREDNIK 0

Pripreme za početak mektebske nastave uveliko traju u džematu Džihani Čelić. Od ideje da se ide sa krečenjem mektebskih učionica došlo se na inicijativu da se izvrši kompletno uređenje mektebske zgrade.

Projekat obnove mektebske zgrade je podijeljen na dva dijela:

  1. adaptacija unutrašnjih prostorija mektebskih učionica (vrijednost projekta 7 500 KM)
  2. dogradnja sprata na mektebskoj zgradi i kompletno unutrašnje i vanjsko uređenje (vrijednost projekta 34 185 KM).

U toku su radovi na realizaciji prvog dijela projekta. Imena svih vakifa – donatora na mektebskoj zgradi biće uramljena i istaknuta na zidu mektebske učionice.

Prošlo je 38. godina od zidanja mekteba u Džihanima (20. januar 1982. godine). read more