Predstavom “Bosanski mevlud” i izložbom mushafa završena mevludska manifestacija u Tuzli


Povodom 12. rebiu-l-evvela – dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., Medžlis Islamske zajednice Tuzla, pod pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog, organizirao je svečanost koja je održana u srijedu, 4. decembra 2019. godine u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Ovom svečanom akademijom završena je tradicionalna mevludska manifestacija “Stazama Poslanika islama”.

Nakon niza događaja u okviru mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama“ ovom svečanom akademijom željelo se posjetiocima predstaviti dio bogate tradicije čuvanja i njegovanja sjećanja na Muhammeda, a.s., njegov život i djelo, na način kako to bosanski muslimani čine stoljećima.

Spjevovi o Muhammedu, a. s., utkani u “Bosanski mevlud“, pozorišnu predstavu prisutnima su dočarali mevlud u muslimanskoj porodici u Bosni i Hercegovini.

Glavne uloge u izvedbi drame „Bosanski mevlud“, čiji autor je Mumin-ef. Mumić, tumačili su glumica Narodnog pozorišta Remira Osmanović, studentice 4. godine Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli Irma Zukić i Alma Hasanbašić, Benjamin Bajraktarević i Suad Mumić. Učešće u izvedbi uzeli su članovi hora “Gazi Turali-beg”, šejhovi i derviši iz Tuzle i Banovića i aktivistice Asocijacije žena i Mreže mladih Medžlisa Tuzla.

Tokom predstave proučen je odlomak iz Novog mevluda kojeg je nedavno napisao Meho-ef. Hasanović.

Program je započeo Izložbom mushafa koju je otvorio direktor biblioteke „Behram-beg“ Admir Muratović, a riječima dobrodošlice u ime organizatora akademije obratio se glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Posjetioci su imali priliku vidjeti 80 mushafa (knjiga u kojoj je zapisan cijeli Kur'an), štampanih u zemljama Istoka i Zapada, različitih formata i dekoracija, kao i prijevode Kur'ana na više od deset jezika.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, najodgovorniji ljudi Medžlisa Tuzla i brojni gosti.

Svečana mevludska akademija kojom je zatvorena manifestacija “Stazama Poslanika islama” organizirana je u saradnji sa Institutom za društvena i religijska istraživanja i Bibliotekom “Behram-beg”.

U proteklih mjesec dana, više od 40 programa je realizirano na različitim lokacijama na području tuzlanskog medžlisa, s velikim brojem učesnika i raznolikim sadržajima.


Be the first to comment

Leave a Reply

Pin It on Pinterest