Poziv na mevlud u džemat Gornji Humci, Medžlis IZ Čelić: petak (29.11.2019.) poslije jacije-namaza


U petak, 29. novembra 2019. godine poslije jacije-namaza bit će proučen mevlud u džematu Gornji Humci, Medžlis IZ Čelić.

Gost predavač će biti mr. hfz. Edin ef. Dedić, profesor Behram-begove medrese u Tuzli.

Mr. hafiz Edin ef. Dedić rođen je 6. novembra 1980. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je u Dubravama Gornjim, a zatim Behram-begovu medresu u Tuzli. Nakon toga, 2002. godine diplomirao je na Al-Azharu u Kairu. Kao imam radio je od 2002. do 2004. godine u Tuzli. Od 2004. profesor je nastavnog predmeta Kiraet u Behram-begovoj medresi u Tuzli, hifz je položio 2005. godine. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima učenja Kur'ana i postigao zapažene rezultate.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, održana je odbrana magistarskog rada  profesora  hafiza Edina Dedića 2014. godine, na temu „Pedagoška etika Ebu Hamida El Gazalija“. Rad je odbranjen pred komisijom koju su činili profesor Mujo Slatina, profesor i mentor rada Nusret Isanović, rektor Univerziteta u Tuzli profesor Enver Halilović, profesor Adnan Tufekčić i profesorica Lejla Muratović.

Preveo je nekoliko značajnih djela s arapskog jezika, među kojima je najvažnije El-Gazalijevo djelo „Oživljavanje vjerskih znanosti”. Objavio je i autorsko djelo „Tefsir sure Ja'sin“. Oženjen je i otac dvoje djece.


Be the first to comment

Leave a Reply