Muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović predvodio dženazu prof. Asimu Okanoviću


U subotu 23. novembra 2019. godine u Poljicu kod Lukavca na Ahiret je preselio profesor Asim Okanović.
Asim Okanović rođen je u Poljicu 1955. godine, od oca Muhameda i majke Mevlije. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja upisuje studij arapskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kojeg završava kao izuzetan studenat. Još kao učenik medrese, pokazuje ljubav prema arapskom jeziku. Po okončanju studija radi kao prevodilac arapskog jezika za firme iz Jugoslavije u zemljama Bliskog istoka. Nakon povratka u domovinu, netom pred početak rata počinje raditi ono što je najviše volio, predavati arapski jezik u Lukavačkoj gimnaziji. Uporedo predaje islamsku vjeronauku u osnovnim i srednjim školama. Smrt ga je zadesila kao profesora arapskog jezika i islamske vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi u Lukavcu. U nekoliko navrata bio je član izvršnog odbora medžlisa Islamske zajednice Puračić i član općinskog vijeća Lukavac. Iza profesora Asima ostaje majka Mevlija, supruga Šada i sinovi Amar i Rand.
Profesor Asim, bio je omiljena ličnost gdje god se pojavi. Voljeli su ga svi, od osoblja škola u kojima je radio do učenika kojima je predavao. Nesebično je dijelio znanje iz arapskog jezika kome je trebala pomoć ili usavršavanje. Zasigurno je bio jedan od najboljih arabista u sjeveroistočnoj Bosni ali i šire. Ljubav prema tom plemenitom jeziku iskazivao je u društvu s kojim se družio, pred ulemom, na nastavi s djecom kojoj je predavao i znanje svoje prenosio, ali i u drugim životnim prilikama u kojima se nalazio. Kada se njegovoj stučnosti i izvanrednom poznavanju arapskog jezika i intelektualnoj snazi doda i vedrina njegova duha i snažan karakter koji ga je krasio onda sa sigurnošću možemo reći da je Asim Okanović bio veliki intelektualni kapacitet sa bogatim životnim iskustvom koje je nesebično prenosio na druge, što je uveliko olakšavalo da trasiramo bolju budućnost i razvoj arapskog jezika ali i vjerskog života na ovom našem područiju.
Generacije koje je podučavao vjeri i osnovama arapskog jezika sigurno će ga još dugo oživljavati u sjećanjima i u srcima nositi kao dobrog profesora koji je znao prenijeti znanje.
Dženaza profesoru Asimu klanjana u rodnom Poljicu 24. novembra 2019. godine uz prisustvo velikog broja klanjača, kako i dolikuje velikom čovjeku kakav je bio profesor Asim Okanović. Dženazu je predvodio muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović.
Uzvišeni Allahu smiluj se dobroj i plemenitoj duši našeg profesora i nastani ga u vječne ljepote džennetskih vrtova!


Be the first to comment

Leave a Reply