Jedanaest godina od preseljenja na Ahiret Muhamed-ef. Ibrišimovića (1919-2012)


Dana 5. jula 2012. godine na Ahiret je preselio Muhamed-ef. Ibrišimović u 94. godini života. Dženaza-namaz r. Muhamed-ef. klanjana je 6. jula u Čeliću ispred Čaršijske džamije.

Dženazi-namazu prisustvovao je, pored imama Medžlisa IZ-e Čelić, i veliki broj džematlija te rodbina i poznanici rahmetlije iz okolnih mjesta. Dženazu-namaz mu je klanjao hfz. Šemsudin-ef. Kavazović, njegov školski drug iz medresanskih klupa, a i tada jedini živi učenik Čačak medrese u Brčkom.

Muhamed-ef. je rođen u Čeliću 15.4.1919. godine, sa dvanaest godina je upisao Čačak medresu u Brčkom a nakon petogodišnjeg školovanja vraća se u Čelić i biva postavljen za mujezina, a kasnije i imama  Čaršijske džamije u Čeliću.

Na području Medžlisa IZ Čelić, tadašnjeg Odbora IZ Čelić, Muhamed-ef. radi od 1938-1975. godine na poslovima mujezina, imama Čaršijske i Brđanske džamije u Čeliću, a obnaša i funkciju predsjednika Seljačke zadruge u Čeliću.

Istaknut angažman Muhamed-ef. je imao na poslovima Predsjednika Odbora IVZ na čijem čelu je bio šesnaest godina, od 1961-1975. godine.

Iako je živio i radio u teškim i bremenitim vremenima, svoje penzionerske dane je provodio u aktivnom učešću u radu džemata i ispomoći imamima na našem području. Poštovanje i ugled, koje je stekao u svom radu, i njegov milozvučni glas, ostao je u sjećanju mnogih naših džematlija.

Neka Uzvišeni bude zadovoljan s njim i podari mu lijepi Džennet. Amin!

 


Be the first to comment

Leave a Reply