30. godina od nestanka Salke-ef. Memića u Tuzlanskom konvoju spasa


4. juna 1993. godine napadnut je i opljačkan konvoj koji je u Tuzlu te gladne godine trebao dopremiti osnovne životne namirnice i lijekove. Uprkos svim pisanim odobrenjima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za siguran prolazak, tzv. tuzlanski konvoj spasa zaustavljen je i opljačkan u blizini Novog Travnika, a neki od vozača su ubijeni.

Jedinice HVO na prilazima Novom Travniku, kod Nove Bile, u naselju Rankovići napale su “Tuzlanski konvoj spasa”.

Ubijeno je sedam vozača konvoja: Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Gragić, Adil Akeljić. Sudbina Salke-ef. Memića je nepoznata a traga se ta još tri lica ubijena u ovom napadu. Osim ubijenih u konvoju tada je opljačkan 146 kamiona, 9 kombija, 20 putničkih automobila, dva sanitetska vozila sa opremom i ljekovima, robe široke protrošnje u vrijednosti 17 miliona tadašnjih DM i oko 500 tona druge robe čija vrijednost nije procijenjena, oduzeto 1,3 miliona DM, radi se o novcu koji su razni ljudi skupljali za građane tuzlanske regije i novcu koji je rodbina slala.

Učesnici konvoja su bili iz raznih gradova sadašnjeg Tuzlanskog kantona, ali gotovo svi vozači su bili iz Tuzle, od Tuzlaka je oduzeo 22 kamiona, 2 sanitetska vozila sa lijekovima, robe i ostalog u vrijednosti jednog miliona i sedam miliona u novcu.

Salko-ef. Memićsin Mehmedovrođen je 14.5.1971. godine u Humcima kod Čelića. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1991. godine.

Rješenjem Mešihata Islamske zajednice Bosne i Herecegovine br. 2209/91, od 14.11.1991. godine, postavljen je na dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Gornji Humci, u Odboru Islamske zajednice Brčko. Prava i dužnosti po ovom rješenju tekla su mu od 1.10.1991. godine.

Rješenjem Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini br. 02-MO-1264/96, od 8.4.1996. godine, razriješen je dužnosti.

Salko-ef. je u pratnji konvoja koji je prevozio humanitarnu pomoć zarobljen od HVO-a u Busovači i sproveden u zatvor koji se nalazio u tamošnjoj vojnoj kasarni. To je bilo u jesen 1993. godine. Muftiluk tuzlanski 26.9.1994. godine poslao je dopis gospodinu Krešimiru Zubaku, predsjedniku Federacije BiH, tražeći od njega da se obavijesti o sudbini Salke-efendije i da posreduje u vezi s njegovim oslobođenjem iz zatočeništva. Odgovora nije bilo. Nikada se nije saznalo za njegovu sudbinu.


Be the first to comment

Leave a Reply