Islamski centar “Es-Sabikun” u Donjim Humcima ponos Čelića i cijele BiH


Islamski centar i džamija u džematu Donji Humci, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čelić, velika su radost za mještane ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Vrata novog kompleksa, zbog radova koji su u toku, još uvijek nisu otvorena za vjernike, ali objekat i prostor već su ponos i radost svih Čelićana.

U ovom gradu, koji spaja dva entiteta, od agresije na Bosnu i Hercegovinu, ništa se tako veliko nije izgradilo.

Na mjestu gdje se gradi islamski centar nekada je bila stara džamija, kazao je u razgovoru za Preporod.info glavni imam MIZ Čelić Džemal-ef. Šadić.

– Islamski centar gradi se na novim temeljima ali na istom mjestu gdje je stara džamija bila izgrađena ’50-ih godina. Ta džamija je bila bez temelja, oronula, bez ploče. Džematlije su imale potrebu za objektom kojim će se objediniti mekteb, gasulhana, kancelarija za imama, te gdje će imati mjesto za seminare, iftare. Sada je na jednom mjestu sve što je potrebno za vjernike u današnjem vremenu – kazao je efendija Šadić, otkrivši da će se novi islamski centar zvati “Es-Sabikun”.

Za Čelić ali i džemat Donji Humci ovaj objekat je od velikog značaja. Cilj je, kako kaže efendija Šadić, stvaranje boljih uslova za rad i funkcionisanje ne samo vodstva Medžlisa već zajednice općenito.

– Ovakvi objekti nam trebaju, jer se naše džematlije vraćaju u svoje džemate odakle su potekli iako svoj radni vijek provedu van granica BiH – rekao je Šadić.

Kamen temeljac za izgradnju islamskog centra i džamije u džematu Donji Humci položen je 5. juna 2022. godine, a otvaranje se očekuje na proljeće iduće godine. Prostire se na oko 500 metara kvadratnih, obuhvata suteren i molitveni dio. U suterenu je predviđen mekteb, a prostor će se moći koristiti za zajedničke iftare i seminare. Tu su i mokri čvorovi, manja kuhinja, ostava, te kancelarija za imama, dok je u gornjem dijelu molitveni prostor za muškarce i žene. Uz islamski centar veže se i vakufska kuća.

Novoizgrađeni islamski centar i džamija su još jedan primjer uspješne saradnje Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH s bratskim narodom Kuvajta koji je dao finasijsku podršku u izgradnji ove i drugih džamija u našoj zemlji.

Od velike važnosti u izgradnji ovog centra i džamije je i doprinos džematlija koji su uvakufili značajna sredstva.

– S ponosom mogu da kažem da na području našeg medžlisa svake godine imamo nova uvakufljenja u Islamsku zajednicu. Posebno nas raduje da su mladi svjesni uloge vakufa. Vakuf je trajno dobro i svako ko ne može da pomogne vakuf i Islamsku zajednicu odvajanjem svoga vremena, služeći drugom, vakufi ono što je najvrednije u našem životu, a to je vrijeme. Mi imamo mlade koji odvajaju svoje vrijeme za zajednicu u kojoj žive, bave se unapređenjem vakufske imovine i čuvaju ono što se ima – istakao je efendija Šadić.

Predsjednik MIZ Čelić Salih Karamović kaže da je od početka gradnja tekla bez problema, a s posebnim ponosom naglašava da islamski centar krase dvije munare.

– Priveli smo kraju grube zanatske radove, došli smo do finih radova, malterisanja, fasade, te unutrašnjeg uređenja. Sve ovo trebali bismo završiti do kraja godine, tako da bismo, ako Bog da, već iduće godine mogli planirati otvaranje – kazao je Karamović.

Kada je riječ o ovom vjerskom kompleksu, Karamović ističe da je on posebno značajan, jer je utemeljen na vakufu.

– U prvoj fazi potpisan je bio ugovor za izgradnju samo islamskog centra, bez munara. Građevinski odbor izrazio je želju za izgradnju nove munare. U toku te pripreme javio se naš izvođač radova koji je kazao da bi želio uvakufiti jednu munaru od sebe. Diplomirani inžinjer Elvir Kadrić uvakufio je sav svoj rad, od idejnog, glavnog projekta, do nadzora. Njegovo ime zaslužuje da se spomene. Džemat Donji Humci je vrijedan, a kroz ovaj objekat pokazali su to djelom, mada ničega ne bi bilo bez pomoći Vakufske direkcije i bratskog naroda Kuvajta, kojima zahvaljujemo, kao i Muftijstvu tuzlanskom na čelu s muftijom Vahid-ef. Fazlovićem. Zahvala pripada Allahu, dž.š., a nama je čast da u ovo vrijeme gradimo jedan ovakav objekat, jer on je radost svih nas – naglasio je Karamović, te istakao važnost džamije u islamu.

Džamija nije samo mjesto za obavljanje ibadeta već je ona svjetionik znanja i morala, a u novu džamiju i islamski centar u Čeliću dobrodošli su svi ljudi otvorena uma, srca i duše.

U Čeliću je, inače, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, deset džamija porušeno ali su sve obnovljene. Napravljene su i nove džamije, zahvaljujući pomoći Islamske zajednice, Vakufske direkcije, vakifa, džematlija i bratskog naroda Kuvajta, Katra, Turske.

Gradnja islamskog centra i džamije koštat će više od 1.000.000 KM.

(A.N./Preporod.info)


Be the first to comment

Leave a Reply