Alarmantno: osnovnu školu na općini Čelić završava 23 učenika manje nego prošle godine


Na području općine Čelić školsku 2019/2020. godinu završava 86 učenika. U odnosu na prethodnu 2018/2019. školsku godinu koju je završilo 109 učenika, to je manje za cijeli jedan razred, tj. -23 učenika.

Podaci posebno zabrinjavaju kada se uzme u obzir da je na Tuzlanskom kantonu općina Čelić po smanjenju svršenika osnovne škole na drugom mjestu, odmah poslije općine Sapna, koja ima smanjenje broja svršenika osnovne škole od čak -29 učenika. Iza Čelića, treće negativno mjesto zauzima općina Banovići sa smanjenjem od -20 učenika.

Generalno smanjenje učenika osnovnih škola završnih razreda Tuzlanskog kantona je -66 učenika. Najveći pozitivan trend povećanja učenika bilježi se na općini Tuzla i Lukavac.

Allah dž.š. nas podsjeća na blagodat rađanja i porodice:

هُوَ الَّذِي يُصَوِّرُكُمْ فِي الْأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَاءُ لا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

„ On vas oblikuje u matericama kako On hoće. Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog! “ (Ali-‘Imran, 6. )

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيراً وَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيباً

„ O ljudi, bojte se Gospodara svoga, Koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte, s imenom čijim jedni druge molite, i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.“(An-Nisa, 1.)

Ovi kur´anski ajeti su nam podsticaj ka rađanju djece i brizi o njihovom islamskom odgoju.


Be the first to comment

Leave a Reply