Zašto štedjeti u BBI banci?


U slučaju da imate višak sredstava koji želite povjeriti stabilnoj, sigurnoj, pravednoj i kapitalno jakoj finansijskoj instituciji koja sveukupna sredstva ulaže u razvoj privrede naše zemlje, obratite se Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

BBI d.d. Sarajevo jedina u Bosni i Hercegovini posluje u skladu sa islamskim finansijskim principima, što znači da prikupljeni slobodan novac od svojih štediša banka investira u realne, profitabilne i prije svega halal-projekte. Novoostvareni profit iz tih projekata BBI banka će podijeliti sa svojim štedišama u vidu isplate prinosa na štednju.

Štednja u BBI banci je sigurna, stabilna i pouzdana. Stabilnost i sigurnost, između ostalog garantuju i dioničari BBI banke – Islamska razvojna banka (IsDB) koja je u vlasništvu 57 vlada zemalja članica OIC-a. Islamska razvojna banka je institucija koju svjetske rejting-kuće Fitch Ratings i Moody's već 14 godina zaredom ocjenjuju sa AAA, najvećom mogućom ocjenom. Dioničari BBI su i dvije vodeće islamske banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) i Dubai Islamic Bank (DIB). BBI banka, jedna od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini sa aktivom većom od milijardu KM, članica je i Agencije za osiguranje depozita BiH.

Štednjom u BBI banci pruža vam se mogućnost da pomažete drugima u nekom korisnom projektu, kao što su: obrazovanje, izgradnja kuće, stana, poslovnog prostora, fabrike, izrada ili nabavka neke mašine za proizvodnju… Na taj način možete direktno doprinositi razvoju bosanskohercegovačke privrede, otvaranju novih radnih mjesta i generalno stvaranju boljeg ambijenta za život i rad u našoj državi.

Šta znači štedjeti u skladu s islamskim principima?

Banke koje posluju u skladu sa islamskim principima nude  štedne uloge koji se zasnivaju na različitim modelima, a jedan od njih je i Wakala ugovor koji koristi BBI banka. Wakala predstavlja ugovor o agenturi. Potpisivanjem ovog ugovora, deponent (Muwakil) daje ovlaštenje banci (Wakilu) da može investirati sredstva i dijeliti ostvareni profit korištenjem tog depozita. Naime, u ovom slučaju ulagač ovlašćuje banku da djeluje u njegovo ime, odnosno kao njegov zastupnik. Wakala ugovor finansijskom zastupniku (banci) pruža ovlasti agencije da obavi određeni povjereni zadatak, prema datim instrukcijama. Unaprijed se ugovara raspodjela potencijalne dobiti, odnosno iznos povrati za ulagača. Ulagač navodi očekivanja koja očekuje od ulaganja svojih sredstava, a banka (Wakil) vrši investiranje i obvezuje se za postizanje očekivanog prinosa ulagača. Ukoliko banka ostvari manju dobit od ulaganja od one na koju se obavezala klijentu, klijentu će dobit biti isplaćena iz sredstava banke.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) građani u BiH sve više štede. Ukupni depoziti u našoj državi u avgustu ove godine iznosili su preko 23 milijarde KM, što je za devet posto više nego u istom mjesecu prošle godine i 6,5 posto više u odnosu na decembar 2018. godine, a sve je više građana koji su svoju štednju odlučili povjeriti upravo Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo. Poslovati u skladu s islamskim principima, između ostalog, znači poslovati etično i klijentu pristupati pravedno, transparentno i partnerski.

Za više informacija o posebnoj ponudi oročene štednje u BBI banci posjetite neku od 35 poslovnih jedinica BBI širom BiH ili pozovite besplatni info telefon 0800 200 20. Detaljnije informacije dostupne su i putem zvanične web stranice BBI banke po vašoj mjeri.

www.saff.ba

Be the first to comment

Leave a Reply