U Srebrenici predstavljen ‘Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995.’


U Srebrenici je danas prezentiran “Bosanski atlas ratnih zločina”, u organizaciji Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva, Mreže za izgradnju mira, Udruženja Sara-Srebrenica i foruma ZFD BiH.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo Mirsad Tokača kaže da je Atlas rađen na nivou BiH i da su tretirani svi građani bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

– Želimo građanima ovog grada, a prije svega žrtvama genocida, predstaviti ‘Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995’ kao još jednu novu dimenziju našeg odnosa sprem prošlošću i očuvanja sjećanja na žrtve. Prije svega govorimo o Srebrenici i žrtvama genocida. ‘Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995’ je jedan alat koji će omogućiti građanima pristup svemu onome što smo mi više od dvadeset godina sakupljali – rekao je Tokača.

Ističe da ove godine Istraživačko-dokumentacioni centar obilježava petnaest godina rada, svaka dokumentacija je digitalizirana i najveći njen dio je obrađen i postavljen u Atlas ratnih zločina. Svi građani imaju pristup provjeri informacija te mogućnost da reaguju ukoliko je nešto pogrešno urađeno.

Prezentacije “Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995“ do sada su održane u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu i Tuzli. Namjera je, kako je rečeno, do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH.

Kako je istaknuto, ono što “Bosanski atlas ratnih zločina” čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti, već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – naprimjer fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja.

Štaviše, mjesta masovnih grobnica, gdje god da su tijela identifikovana, povezana su sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta.

www.bir.ba


Be the first to comment

Leave a Reply