U džematu Nahvioci obilježen Svjetski dan hidžaba


U srijedu 31. januara 2024. godine poslije jacije-namaza u džematu Nahvioci upriličeno je predavanje i druženje za žene povodom Svjetskog dana hidžaba. Razgovarano je o vrijednosti i nagradi od Allaha dž.š. za nošenje hidžaba. Druženje je proteklo u lijepom raspoloženju uz učenje ilahija hora “Nur” iz Nahvioca. Diskutovalo se o i novim potencijalnim nositeljicama krune muslimanke. Muallima Lamija Mujčinović iz Nahvioca je pripremila kratko predavanje. Razgovarano je o koristi nošenja hidžaba, a to su:

1. Čuvanje časti. Hidžab predstavlja brigu Šerijata za očuvanje časti i uklanjanje uzroka koji vode ka smutnji, sumnjičenju i neredu (fesadu).

2. Čistoća srca. Hidžab poziva i vodi ka čistoći srca vjernika i vjernica. On je tvrđava bogobojaznosti. On je sredstvo veličanja i očuvanja svetinja. Rekao je Uzvišeni: “To je čišće za vaša i njihova srca.”

3. Lijep ahlak. Hidžab je način da se stekne lijep odgoj i ahlak, kao što je pokrivanje, čednost, stid i ljubomora, a s
druge strane on je štiti od pokvarenosti, nemorala i nereda.

4. Hidžab je simbol kreposnih i časnih žena. Hidžab je šerijatski simbol slobodnih, poštenih i časnih žena. On ih štiti od svih potvora, prljavština i sumnjičenja. Otuda Uzvišeni kaže: “…tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti.” Treba znati da ako je čovjekova vanjština dobra onda je to dokaz da je i njegova unutrašnjost dobra. Zaista je čednost ženina kruna. I nema nijedne kuće u kojoj vlada čednost i krijepost a da nije ispunjena prijatnošću. Od bogobojaznosti prekrivaše (juhammirne) jagodice prstiju, i izađoše u noćnoj tami u šalove zavijene

5. Presjecanje šejtanskih spletki i žudnje za drugim polom. Hidžab je društvena zaštita od uznemiravanja i ezijeta, te bolesti srca ljudi i žena. Hidžab sasjeca pokvarene i bezobrazne požude. On je zaštita od pogleda iskvarenih očiju i otklanja ezijet od čovjeka i žene u pogledu njihove časti. On je također zaštita od potvore udatih žena za zinaluk kao i od ružnih govorkanja, sumnjičenja i ostalih šejtanskih spletki i opasnosti.


Be the first to comment

Leave a Reply