Svečano otvorena džamija u povratničkom džematu Gajevi-Kovačevići u Koraju (MIZ Čelić)

DCIM\100MEDIA\DJI_0051.JPG

U Gajevima (Koraj), MIZ Čelić, u nedjelju 1. septembra 2019. godine svečano je otvorena džamija.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme muftija Edhem-ef. Čamdžić, izaslanik Muftije tuzlanskog Ahmed-ef. Hatunić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS-a Ramiz Salkić, glavni imam MIZ Čelić Džemal-ef. Šadić, predsjednik IO MIZ-e Čelić Salih Karamović, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić, načelnik Opštine Čelić Sead Muminović, kao i predstavnici Opštine Lopare i brojni džematlije.

Imam u ovom džematu Mirza-ef. Halilović je poželio dobrodošlicu gostima, a o izgradnji džamije govorio je predsjednik organizacionog odbora Hazim Nakičević.

Prisutnima su se obratili glavni imam Džemal-ef. Šadić i predsjednik Izvršnog odbora ovog medžlisa Salih Karamović, koji su iskazali svoje zadovoljstvo zbog uspiješnog završetka izgradnje džamije u ovom džematu. Potpredsjednik Ramiz Salkić je istakao da značaj čuvanja svojih ognjišta, te pored materijalnih stvari graditi i suživot na prostoru na kojem se nalazimo. Podršku ovom projektu, kao i brojnim drugim koji se realizuju u Koraju, iskazao je načelnik Čelića Sead Muminović.

Ahmed-ef. Hatunić, izaslanik muftije tuzlanskog Vahida-ef. Fazlovića, kazivao je o čuvanju institucije vakufa, a izaslanik Reisu-l-uleme muftija Edhem-ef. Čamdžić je istakao važnost čuvanja identiteta Bošnjaka i dobre međureligijske saradnje i života.

Najzaslužnijima su uručene zahvalnice i vakufname, a nakon što je muftija Čamdžić džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice njeni ključevi su uručeni vakifu Mensuru Karasuljiću, koji je sa svojim sinovima svečano otvorio džamiju.


Be the first to comment

Leave a Reply