Sergija za rekonstrukciju ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese


U svim džamijama u Bosni i Hercegovini nakon klanjanja džuma-namaza bit će organizirana sergija za pomoć u rekonstrukciji, dogradnji i adaptaciji objekata ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Hatibi će održati hutbu u kojoj će uputiti poruku o značaju ovog projekta, kako za Medresu, tako i za Islamsku zajednicu u cjelini.

Žensko odjeljenje Gazi Husrev-begove medrese otvoreno je prije nešto više od četiri decenije, 1978. godine.

Nakon agresije na našu domovinu i uspostavljanja redovnog nastavnog procesa u Gazi Husrev-begovoj medresi, zbog nedovoljno kvalitetnih uslova za stanovanje, boravak i rad učenica Medrese, ukazala se potreba za rekonstrukcijom i adaptacijom zgrade ženskog odjeljenja.

To pitanje je ponovo aktuelizirano nakon što je stari dio zgrade, u kojem je bila smještena Gazi Husrev-begova biblioteka, dat na korištenje ženskom odjeljenju Medrese.

Prije nekoliko godina, pristupilo se izradi projekta rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije zgrade ženskog odjeljenja Medrese, kojim bi se uz postojeće prostorne kapacitete, dobili novi sadržaji.

Rijaset IZ u BiH, odobrio je inicijalna sredstva za početak radova na projektu. Radovi su počeli krajem novembra 2022. godine, a njihov završetak zavisit će od dinamike prikupljanja preostalih novčanih sredstava.


Be the first to comment

Leave a Reply