Realizacija filma o ratnim dešavanjima na prostoru Općine Čelić


U petak 11. juna 2021. godine predsjednik Medžlisa IZ Čelić gosp. Salih Karamović i predstavnici Mreže mladih MIZ Čelić Ernad Drljić i Ademir Mehanović imali su neformalni sastanak sa gosp. Avdom Huseinovićem.

Režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović je rođen 1973. godine u Sarajevu. Već dvanaest godina Avdo Huseinović je neumoran u temeljitoj potrazi za dokazima o zločinima počinjenim nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. Na temelju prikupljenih historijskih činjenica piše knjige i snima dokumentarne filmove od kojih su neki korišteni kao dokaz na suđenjima optuženim za ratne zločine.

Zbog toga ga njegovi prijatelji, s pravom, nazivaju enciklopedijom znanja i podataka.

Svojim djelovanjem na očuvanju istine o prethodnom ratu, on je na sebe preuzeo odgovornost čuvara našeg kolektivnog sjećanja.

Kao i u drugim dijelovima naše Domovine Avdo se odlučio uraditi i film za našu Brigadu i ratna dešavanja od početka do kraja rata.
Kako bismo dokazali da smo budni i svjesni da nas dušmani ne smiju uhvatiti na spavanju, Medžlis IZ Čelić i Mreža mladih MIZ Čelić se uključila u realizaciju projekta snimanja dokumentarnog filma i očekujemo podršku svih institucija na prostoru naše općine, ali i svih građana.

Herojska Općina Čelić ostavit će trag na svoju prošlost i dokaz da smo bili bedem Republike Bosne i Hercegovine kad je bilo najteže!

Nadamo se Vašoj podršci i šaljemo Vam selame.


Be the first to comment

Leave a Reply