Ramazanska poruka glavnog imama MIZ Čelić, Džemal ef. Šadića


MJESEC RAMAZAN – MJESEC OPROSTA I MILOSTI

 

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “Mi nikoga ne opterećujemo preko njegovih mogućnosti.“ (Kur’an)

Hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i na naše bosanske šehide.

Prema Takvimu Rijaseta IZ-e u BiH u četvrtak sa akšam-namazom nastupa mubarek mjesec ramazan, a prvi dan posta je u petak 24. aprila 2020. godine. Mjesec ramazana je pred nama, a s okolnostima u kojem ga dočekujemo bit će jedan od onih ramazana koji će se posebno pamtiti. Ovaj ramazan zapostit ćemo u kućnom ambijentu bez prisustva u džamijama, zajedničkim namazima, teravijama, zikrovima, mukabelama… Naše kuće bit će naše džamije!

Mjesec ramazan je mjesec posta, ibadeta, dobročinstva, dove. U mjesecu ramazanu intezivnije se posvećujemo namazu, dovama, učenju Kur’ana, Božije objave čija je milost, ne slučajno, upravo u ramazanu spuštena na čovječanstvo. Ramazan je prilika da se učimo odricanju, da se učimo poštivanju zabrana, da se učimo samosavlađivanju.

Allahov Poslanik Muhammed a.s. kaže; „ Došao vam je ramazan, mjesec berićeta, u njemu će vas Allah obasuti milošću, oprostiti grijehe i uslišati dove. On gleda kako se vi natječete u pokornošću Njemu i ponosi se pred melekima s vama. S toga, vi sa svoje strane iskažite dobro koje će Allah vidjeti. Zaista je nesretnik ko u njemu ne zasluži milost Uzvišenog Gospodara.“/ Taberani/

Pozivamo naše džematlije da se u svojim kućama posvete ibadetu i uspostave ramazansku atmosferu. S obzirom da nam do daljnjeg neće biti omogućena džematska okupljanja u našim džamijama, potrebno je da iskoristimo ove mubarek dane mjeseca ramazana u postu i  zajedničkim ibadetima sa članovima naših porodica u našim domovima. Pozivamo sve naše džematlije da poštuju sve mjere propisane od nadležnih organa i ostanu u svojim kućama.

Uz dovu Allahu dž.š. da nam ramazan učini mjesecom milosti, oprosta, selameta, želimo vam mubarek nastupajući mjesec ramazan.

 

Ramazan šerif mubarek olsun!

glavni imam MIZ Čelić

Džemal-ef. Šadić

 

 

 


Be the first to comment

Leave a Reply