Ramazanska čestitka glavnog imama MIZ Čelić Džemal ef. Šadić


MJESEC RAMAZAN – MJESEC OPROSTA I MILOSTI

 

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: “Mi nikoga ne opterećujemo preko njegovih mogućnosti.“ (Kur’an)

Hvala i zahvala pripadaju Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika Muhameda a.s. časnu porodicu,ashabe i na naše bosanske šehide.

Prema Takvimu Rijaseta IZ-e u BiH u ponedeljak sa akšam-namazom nastupa mubarek mjesec ramazan a prvi dan posta je u utorak 13.aprila 2021 godine. Mjesec ramazana je pred nama a s okolnostima u kojem ga dočekujemo, bit će još  jedan od onih ramazana koji će se posebno pamtiti u našim životima. Mjesec ramazan je mjesec posta, ibadeta, dobročinstva, dove. U mjesecu ramazanu intezivnije se posvećujemo namazu, dovama, učenju Kur’ana Božije objave čija je milost, ne slučajno, upravo u ramazanu spuštena na čovječanstvo. Ramazan je prilika da se učimo odricanju,da se učimo poštivanju zabrana,da se učimo samosavlađivanju.

Allahov Poslanik Muhammed a.s. kaže:

„Došao vam je ramazan, mjesec berićeta, u njemu će vas Allah obasuti milošću, oprostiti grijehe i uslišati dove. On gleda kako se vi natječete u pokornošću Njemu i ponosi se pred melekima s vama. S toga, vi sa svoje strane iskažite dobro koje će Allah vidjeti. Zaista je nesretnik ko u njemu ne zasluži milost Uzvišenog Gospodara.“ / Taberani/

Pozivamo naše džematlije da se u svojim kućama posvete ibadetu i uspostave ramazansku atmosferu. Pozivamo sve naše džematlije da poštuju sve mjere propisane od nadležnih organa isačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

Uz dovu Allahu dž.š. da nam ramazan učini mjesecom milosti, oprosta, selameta, želimo vam mubarek nastupajući mjesec ramazan.

Ramazan šerif mubarek olsun!

 

glavni imam MIZ Čelić

Džemal-ef. Šadić

 

 

 


Be the first to comment

Leave a Reply