Program obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici: online praćenje, broj prisutnih ograničen


Na prijedlog Reisu-l-uleme, Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u BiH su usvojili Program vjerskog obilježavanja godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima, koji uključuje klanjanje dženaza-namaza žrtvama Genocida, hutbu, učenje hatme, Jasin-i-šerifa, kelime-i tevhida, Salle, zikra i dove. Ove godine će se po prvi put jednoobrazno u svim džamijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovim povodom učiti Salla.

Navodi da će 6. jula početi online program Memorijalnog centra Srebrenica posvećen 25. godišnjici genocida, koji će se zvati “12 dana sjećanja”.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, je naglasio kako je trenutna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa nova za sve, ali da će Memorijalni centar uspjeti kreirati odgovarajuće sadržaje.

– Komemoraciju ćemo učiniti drugačijom. Tako ćemo tokom cijelog 11. jula imati performans u hodniku, koji vodi u spomen – sobu, a koji je insprisan strijeljanjem u Branjevu. Strijeljanje je trajalo cijeli dan i ubijeno je oko 1.500 ljudi, a glumci iz Sarajeva će u performansu, čitanjem imena, dokumenata, presuda, transkripta, pokazati fizički napor koji je morao biti uložen u to. Dalje, imat ćemo video – obraćanja niza zvaničnika. Ono što je važno spomenuti jeste i da ćemo 10. jula imati instalaciju putujućeg spomenika “Što te nema'”. To su 8372 fildžana kafe koji nikad neće biti popijeni, a ta postavka će ostati u Memorijalnom centru i postati dio njegove historije. Pripreme za sve aktivnosti teku dobro – kazao je Suljagić.

Također, Suljagić je pozvao građane da budu savjesni i odgovorni.

– Zamolio bih građane da budu svjesni da ako 11. jula dođu u velikom broju da nam mogu izazvati problem. Broj ljudi koji će moći ući u Memorijalni centar i prisustvovati komemoraciji je ograničen. U to ime, molim ljude da ovo čuju i razumiju. Neka u Memorijalni centar dođu drugog dana, neka dođu 10. jula ili 12. jula – rekao je.

Na kraju je Suljagić podsjetio i na značaj njegovanja kulture sjećanja.

Izvor: www.preporod.info


Be the first to comment

Leave a Reply