Potvrđen tačan datum svečanog otvorenja džamije u Ljubljani


Muslimanski kulturni centar sa džamijom u Ljubljani dobio je upotrebnu dozvolu, za Preporod je potvrdio muftija ljubljanski Nedžad Grabus. Otvaranje džamije predviđeno je nakon mjeseca ramazana 2020. godine. Podsjećamo, prva inicijativa za gradnju džamije u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman ef. Kemura.

Prve godine IZ u Sloveniji kupila je zemljište za gradnju džamije u središtu grada. Na javnom međunarodnom arhitektonskom natječaju za idejno rješenje Muslimanskog kulturnog centra 2011. godine sudjelovala su 44 arhitektonska biroa. Prvo mjesto pripalo je arhitektonskom birou Bevk&Perović arhitekti, d.o.o., iz Ljubljane.
Islamska zajednica je građevinsku dozvolu dobila u septembru 2013., a kamen temeljac za izgradnju džamije i Muslimanskog kulturnog centra postavljen je 14. septembra 2013. godine. U maju 2016. godine, postavljanjem alema, završena je izgradnja 40 metara visoke munare.
Muslimanski kulturni centar i džamija sagrađeni su na nešto više od 12.000 m2 upotrebnog prostora, a dodatne otvorene površine čine kaskadni park i harem džamije na oko 5.000 m2.

„Dobivanje upotrebne dozvole je ispunjenje cilja kojemu su težili muslimani u Sloveniji već pedeset godina. Slijedi nam registriranje kompletnog kompleksa u katastar i službeno dobivanje adrese našeg centra. U narednom periodu preostaju nam završni radovi na kupoli džamije, mihraba, minbera, abdesthane te kupovina namještaja u kompletnom centru. Cijeli kompleks je građen savremenom tehnikom i vjerovatno se radi o najmodernijem centru kojeg muslimani imaju u Evropi”, kazao nam je muftija Grabus.

On je ovom prilikom posebno izrazio zahvalnost državi Katar na bezuvjetnoj pomoći u procesu izgradnje džamije u Ljubljani.


Be the first to comment

Leave a Reply