Muftija Vahid ef. Fazlović dobitnik prestižne nagrade AlShifa u kategoriji Leader


Prestižna fondacija Rabata iz Sjedinjenih američkih država ove godine je za dobitnika nagrade AlShifa, u kategoriji Lider, izabrala našeg poštovanog muftiju Vahid ef. Fazlovića.
Nagrada ove godine nosi ime ashabkinje Al Shifa bint Abdullah, r.a., odajući počast muškarcima i ženama koji u svom životu slijede njen primjer.
Fondacija je zaprimila na stotine nominacija iz cijelog svijeta za nagrade pojedincima čije djelo dotiče živote drugih ljude, otjelovljujući tako primjer Al Shifa bint Abdullah, r.a.
U zvaničnom obrazloženju Fondacije stoji da je konkurencija bila izuzetno jaka, ali su u potpunosti uvjereni da Muftija, čiji je život i djelo sjajan primjer, zaslužuje ovu nagradu:

“Vi i vaše djelo ste inspiracija. Molim dragog Boga da Vas nagradi za sve što činite u svojoj zajednici i da Vas uzdigne i da Vam najbolje od oba svijeta.”

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović rođen je 1963 godine u Brčkom, u Bosni i Hercegovini. On je Tuzlanski muftija od 2013. godine i za to vrijeme je odgovoran za vjerski život muslimana na istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni (oko 600,000 ljudi). Bio je zadužen za sve značajne zajedničke aktivnosti muslimana koji žive u ovoj regiji. Na dnevnoj bazi pazi na stanje i potrebe vjernika najnaseljenijeg muftiluka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Potpuno se obvezao služenju svojoj zajednici i domovini. Otvorio je vrata svakodnevnim potrebama pojedinaca, uvaženih imama i članova zajednice. Posebnu pažnju obraća na pomoć povratnicima, ljudima koji su tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu pobjegli iz domova, a posebno se posvetio pomoći vrlo ranjivim kategorijama ljudi, uglavnom ženama, koje su morale obnoviti svoje živote i vratiti se u Srebrenicu nakon masakra. U svom radu muftija Fazlović također naglašava osnaživanje žena i mladih. On kontinuirano podržava talentovane mlade ljude pružajući financijsku pomoć i stipendije, kao i pažljivo ih prati i vodi u njihovom radu i profesionalnom razvoju, jer ih vidi kao buduće lidere na njihovim područjima. Oženjen je Azra hanumom, profesoricom fikha u Behram-begovoj medresi, s kojom ima četvero djece, jedno od njih je hafiz Kur'ana.


Be the first to comment

Leave a Reply