Medžlis IZ Čelić: u Atik džamiji u Koraju proučen mevlud hfz. Seida Zenunovića


U petak 15.11.2019. godine poslije jacije – namaza proučen je mevlud hafiza Seida Zenunovića u Atik džamiji u Donjoj mahali (Medžlis IZ Čelić), jednoj od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini.

Atik džamija u Koraju je izgrađena 1516. godine. Nažalost, u vrijeme agresije na BiH zapaljena je i srušena, a nakon što su se vrijedni Korajci vratili na svoja ognjišta, na njenim temeljima je izgrađena nova.

Nakon jacije – namaza prisutne je poselamio domaćin Mersudin ef. Nakičević, nakon čega se vjernicima obratio Džemal ef. Šadić, glavni imam Medžlisa IZ Čelić. Prigodno predavanje je održao Asmir ef. Bekrić, imam džamata Maoča Stara, Medžlis IZ Brčko.

Imami Medžlisa IZ Čelić su proučili mevlud od hfz. Seida Zenunovića koji je svoju imamsku dužnost obavljao upravo u Atik džamiji, u čijem haremu je i ukopan nakon smrti 1932. godine. Hafizov mevlud, prvi put je objavljen na arebici 1929. godine, često je izvođen jer mu je forma podesna za učenje, a tome doprinosi čist jezik.

Program je završen učenjem ašareta i dove, a druženje džematlija nastavljeno je u novoizgrađenoj mektebskoj prostoriji vakufskog kompleksa Čaršijske džamije u Koraju.

 


Be the first to comment

Leave a Reply