Manifestacija „Dani mekteba“: Afirmacija mekteba i mektebske pouke


Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini će tokom augusta, septembra, oktobra i novembra ove godine realizirati manifestaciju „Dani mekteba“, u okviru koje će biti predstavljene brojne aktivnosti koje su u proteklom periodu poduzete s ciljem, između ostalog, snažnije afirmacije i promocije mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu.

U okviru programa manifestacije „Dani mekteba“ kroz stručnu, naučnu, edukativnu, kulturnu i promotivnu dimenziju biće održane promocije, okrugli sto i izložba o mektebu, te niz stručnih seminara s glavnim imamima i muallimima i muallimama, kao i medijska promocija mekteba i praćenje realizacije programskih sadržaja.

Cilj manifestacije je i propitivanje i osvježavanja pamćenja o mektebu i mektebskoj pouci, zatim davanje doprinosa unaprjeđenju mekteba i mektebske pouke, te kvalitetnije pripreme za početak nove mektebske godine sa svim novousvojenim elementima i sadržajima.

Uprava za vjerske poslove je u saopćenju podsjetila da je tokom proteklog perioda provela prvi dio procesa srednjoročnih promjena u mektebu i mektebskoj nastavi, a koje su podrazumijevale sagledavanje i presjek stanja mekteba i mektebske nastave, te izmjene i dopune Nastavnog plana i programa mektebske nastave, odnosno izradu novog.

Organizacioni odbor (OO) ove manifestacije redovno održava radne sastanke i vrši pripreme za realizaciju programskih sadržaja, o čemu će u narednom periodu biti više informacija.


Be the first to comment

Leave a Reply