Hutba, tewhid i hatma šehidima u povodu godišnjice 208./254. Slavne brdske brigade Čelić


U petak 19.03. 2021. godine organizovano je obilježavanje Dana 208./254. Slavne brdske brigade Čelić. Položeno je cvijeće  na Centralnom spomen obilježju u Čeliću. Prisutnim se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čelić Džemal ef. Šadić. Nakon toga je upriličen prijem gostiju u Maloj sali općine Čelić, i održana je svečana akademija u amfitetaru općine Čelić. U svim džamijama Medžlisa IZ Čelić prije džume-namaza proučen je tevhid našim šehidima. Takođe, imami su proučili hatmu koja je danas predata pred duše naših šehida, pripadnika ove brigade.

Tekst hutbe glavnog imama Medžlisa IZ Čelić, Džemal ef. Šadić, donosimo u cijelosti:

HUTBA U POVODU GODIŠNJICE 254. SLAVNE BRDSKE BRIGADE ČELIĆ

 

19.3.2021. godine

6. šaban 1442. h.g.

 

“ Pravi vjernici su samo oni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. Oni su iskreni!” (El-Hudžurat, 15)

Sva hvala i zahvala pripadaju Allahu dž.š., neka je salavat i selam na Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, sve naše bosanske šehide i neka je Allahova milost na sve nas prisutne.

Poštovana braćo, cijenjeni džemate!

U ovom časnom danu, mubarek petku, prisjetit ćemo se časnih trenutaka naše historije, uspjeha odbrane našeg naroda i domovine Bosne i Hercegovine. Na današnji datum 19.3.1993. godine oformljena je 208. Brdska brigada Čelić. Iznjedrena iz našeg naroda, s ciljem odbrane naše vjere, naroda  i domovine BiH tokom agresije, časno i dostojanstveno je branila i odbranila ovu teritoriju. Dio sjećanja na te dane devedesetih godina  i časne trenutke otpora i odbrane  naše nam domovine BiH,  predstavlja historiju kojom se trebamo ponositi.

Kroz jedinice 208/254. Slavne brdske brigade prošlo je 3.953 borca od kojih je 206 žena i veliki broj mladića ispod 18 godina i starijih ljudi preko 60 godina starosti. Tokom četiri godine rata na ovim prostorima od prve žrtve rahmetli mr. Abdullaha Kovačevića novembra 1991. godine, poginulo je i 178 boraca naše brigade, a oko 1000 lakše ili teže ranjenih i veliki broj civilnih žrtava.

Čelić kao jedna od  najmanjih općina u Republici BiH, Armiji RBiH podarila je puno hrabrih boraca, među kojim i dva generala, generala Rasima Delića, komandanta Armije BiH i generala Hazima Šadića, komandanta 2. Korpusa Armije RBiH. Ova  brigada je dobila i naziv Slavna, marta 1996. godine, a 7 boraca ove brigade su dobitnici najvećeg armijskog priznanja “Zlatni ljiljan”. Uloga civila i neraskidiva veza narod – armija, činila je ključ uspješne odbrane ove Brigade.

Naši poginuli borci, naši šehidi koji su svojim tijelima branili i odbranili Čelić i njegovu okolinu, sačuvali su nam Bosnu i Hercegovinu, inat bosanski, ponos i dostojanstvo bosanskog čovjeka. Svaki  narod mora čuvati svoju historiju. Genocidi su nam se u historiji ponavljali onda kad smo zaboravljali predhodne.

Obaveza nam je da historiju časne borbe i odbrane našeg naroda i domovine prenesemo na mlađe generacije – da se ne zaborave one koji su dali svoje živote i dijelove tijela, naše borce.

Danas smo u svim našim džamijama prije džume proučili tevhid našim šehidima, naši imami su proučili hatmu koju smo danas predali pred duše naših šehida, pripadnika ove brigade.

Svima vama, roditeljima i porodicama naših šehida, ratnim vojnim invalidaima, borcima 254. Slavne brdske brigade čestitamo današnji dan.

Molim Boga dž.š. da bude zadovoljan s nama, da naše borce koji su časno branili i odbranili ovu teritoriju nagradi svojom nagradom, da našim šehidima podari najljepše džennetske perivoje i sastavi ih sa njihovim najmilijim u Džennetu!

Amin ja erhamer-rahimin!

 

glavni imam MIZ Čelić:

Džemal-ef. Šadić

 

 


Be the first to comment

Leave a Reply