Džemat Donji Humci: uskoro radno otvorenje džamije i islamskog centra


Islamski centar i džamija u džematu Donji Humci, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čelić, velika su radost za mještane ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Vrata novog kompleksa, zbog radova koji su u toku, još uvijek nisu otvorena za vjernike, ali objekat i prostor već su ponos i radost svih Čelićana. Radno otvorenje džamije je planirano u mjesecu decembru.

U ovom gradu, koji spaja dva entiteta, od agresije na Bosnu i Hercegovinu, ništa se tako veliko nije izgradilo.

Kamen temeljac za izgradnju islamskog centra i džamije u džematu Donji Humci položen je 5. juna 2022. godine, a otvaranje se očekuje na proljeće iduće godine. Prostire se na oko 500 metara kvadratnih, obuhvata suteren i molitveni dio. U suterenu je predviđen mekteb, a prostor će se moći koristiti za zajedničke iftare i seminare. Tu su i mokri čvorovi, manja kuhinja, ostava, te kancelarija za imama, dok je u gornjem dijelu molitveni prostor za muškarce i žene. Uz islamski centar veže se i vakufska kuća.

Novoizgrađeni islamski centar i džamija su još jedan primjer uspješne saradnje Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH s bratskim narodom Kuvajta koji je dao finasijsku podršku u izgradnji ove i drugih džamija u našoj zemlji.

Od velike važnosti u izgradnji ovog centra i džamije je i doprinos džematlija koji su uvakufili značajna sredstva.

Džamija nije samo mjesto za obavljanje ibadeta već je ona svjetionik znanja i morala, a u novu džamiju i islamski centar u Čeliću dobrodošli su svi ljudi otvorena uma, srca i duše.

U Čeliću je, inače, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, deset džamija porušeno ali su sve obnovljene. Napravljene su i nove džamije, zahvaljujući pomoći Islamske zajednice, Vakufske direkcije, vakifa, džematlija i bratskog naroda Kuvajta, Katra, Turske.

Gradnja islamskog centra i džamije koštat će više od 1.000.000 KM.


Be the first to comment

Leave a Reply