DŽEMAT BRDO ČELIĆVečer Kur´ana u džematu Brdo Čelić

U prelijepom ambijentu novosagrađene džamije džemata Brdo Čelić, po prvi put je održano večer Kur'ana. Učesnici ovog događaja bili su učači Kur'ana Časnog sa područja okolnih gradova hafizi Mirnes ef. Spahić i Alen ef. Kehić, te učači Dženis ef. Mulić, Omer ef. Nasić i Muris ef. Braćkan. Na početku programa riječi dobrodošlice uputili su džematski imam hafiz Anes ef. Mulić i glavni imam MIZ Čelić Džemal ef. Šadić. Hafiz Anes ef. Mulić i Senahid ef. Mujčinović dodatno su uljepšali ovu noć učenjem ilahija i kasida. Predavanje je održao Nezim ef. Halilović, koji je govorio o Allahovoj knjizi, Časnom Kur'anu.


Džemat Brdo Čelić

Džamija i džemat Brdo Čelić (Ibrišimovića mahala), nastali su po kazivanju i kamenoj ploči koja je bila ispisana arapskim pismom, iznad ulaza u džamiju, oko 1700. godine. 
Džamija je u tom periodu služila vojsci za obavljanje vjerskih obreda. Poslije se oko džamije formirala mahala „Ibrišimovića“. U tom periodu džamija je bila sagrađena od kamena i pokrivena daskom, imala je dvije sofe i drvenu munaru. U to vrijeme je bila jedina džamija u čelićkom kraju tj. džamija za Čelić i Ratkoviće. Sve do 1966. godine džamija je djelimično obnavljana a 1966. godine izvršena je njena rekonstrukcija. Godine 1985. oborena je drvena a sagrađena nova munara visoka 34 metra. U toku agresije na BiH 1992. – 1995. godine, razni projektili su uništavali ovu ljepoticu. Džamija je srušena 15.6.1992. godine ali je munara, iako pogođena nekoliko puta,ostala uspravna. Nikada u svojoj povijesti nije prestala sa radom osim u periodu od njenog rušenja 1992. godine do njene obnove. Džamija je obnovljena 1996. godine a 1997. godine je ponovo otvorena za rad. Dimenzije džamije su 9×12 m. Pokrivena je bakrom i ima 1 veliko i 3 mala kubeta. Enterijerom i eksterijerom dominiraju zelena i bijela boja. U neposrednoj blizini džamije 2000. godine sagrađena je zgrada mekteba a 2002. godine uvedeno je i centralno grijanje. Harem džamije sa starim mezarlucima je ograđen a uz džamiju je sagrađen i šedrvan. Najpoznatije porodice ovog džemata su ; Ibrišimović, Kucalović, Kahrimanović, Čirić, Džafić, Bajramović…Kroz ovu džamiju i ovaj džemat prodefilovalo je mnogo vojski, ratova, borbi, događaja kao i imama. Imami koji su službovali (od 1890. god.) su:
1. Mula Jusuf ef. Vejzović 2. Ali ef. Ibrišimović 3. Hfz.Osman ef. Čitaković 4. Mula Šaćir ef. Jahić 5. Muhamed ef. Čitaković 6. Jusuf ef. Kočić 7. Muhamed ef. Ibrišimović 8.Rifat ef. Salkić 9. Alija ef. Mešić 10. Hfz.Bajro ef. Ahmetbašić 11. Ibrahim ef. Smajić 12. Salko ef. Jahić 13. Bećir ef. Salihović 14. Husejin ef. Kujundžić 15.Mustafa ef. Zlatić 16. Rifat ef. Salkić 17. Ibrahim ef. Husić 18. Osmić Mehmed ef. „Brođo“ 19. Salih ef Hrnjić 20. Esad ef. Avdić 21. Omer ef. Camić 22. Džemal ef. Šadić 23. Hfz. Anes ef. Mulić 24. Halid ef. Klapić 25. Ismet ef. Kadrić (sadašnji imam džamije).