Članice Odjela za brak Medžlisa IZ Čelić obilježile Dan roze mahrame


Članice Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Medžlisa IZ Čelić su danas, na ovaj važan datum održale sastanak u mektebu Čaršijske džamije u Čeliću, nosile rozu mahramu i dale svoj skroman, ali važan doprinos, jer ova opaka bolest je izlječiva ako se otkrije na vrijeme!

30. oktobra je Dan roze marame, kad se muslimanke u cijelom svijetu nošenjem roze marame, bilo na glavi ili oko vrata, te uključivanjem u različite aktivnosti i inicijative u svom okruženju pridružuju borbi protiv raka dojke.Ideja koja stoji iza Dana roze marame je povećanje svjesnosti o raku dojke i prikupljanje sredstava za istraživanje ove bolesti. Širom svijeta muslimanke učestvuju u ovoj kampanji, noseći roze marame, roze trake i organizairajući različite aktivnosti, okrugle stolove, tribine i slično koje za cilj imaju podizanje svijesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti ove bolesti.

Dan roze marame počeo se obilježavati 2004. godine u SAD-u, a vremenom se proširio na Južnu Afriku, Egipat, Katar i brojne druge zemlje. Počeo je kao inicijativa grupe muslimanskih srednjoškolki u gradiću Columbia, u državi Misuri, a sada već desetine hiljada muslimanki iz cijelog svijeta učestvuje u ovoj kampanji.


Be the first to comment

Leave a Reply