15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine


Armija RBiH osnovana je 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Obilježavamo dan kada su sinovi Bosne i Hercegovine stali u odbranu svog topraka. Bosanci i Hercegovci su ustali i branili sebe, svoju porodicu, dom i Domovinu. Branili su pravo na ime, pravo na život u slobodi, pravo na vjeru u svojoj i na svojoj rodnoj grudi.

Danas nećemo isticati proljevanje nevine krvi. Danas hoćemo govoriti, podsjetiti i ponovno ukazati na najbolje sinove Bosne i Hercegovine. Govorimo o onima koje ne smijemo zaboraviti. Govorimo o onima koji su imali dovoljno vjere i hrabrosti i prvi ustali u odbranu svog naroda i svoje zemlje. Govorimo o braniteljima Bosne i Hercegovine. Govorimo o onima koji su donijeli životnu odluku da budu branitelji Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Uzvišeni Allah, Stvoritelj čovjeka, koji ga najbolje poznaje, jasno u Kur’anu Časnom kaže da borba nije ni tada, ni danas i nikada lahak izbor. Lahak je izbor jedino za one koji su se na Allaha, dželle šanuhu, oslonuli i Njegovom znanju prepustili.

Veterane, prve borce, borce Bedra, su isticali i ashabi i tabi’ini. Kao važni članovi zajednice bili su stalni članovi vijeća za izbor halife. O tome govori slučaj kada je grupa ashaba došla kod h. Alije, r.a., želeći da ga imenuju i prihvate za halifu, na što je hazreti Alija, r.a., odgovarioda to nije u njihovim rukama i da odluka o tome pripada borcima Bedra. Da onaj s kojim su oni zadovoljni treba da bude halifa.

Mi koji uživamo u slobodi koja je skupo plaćena, ne smijemo biti gluhi i slijepi nad ovim činjenicama. Uvažavanje borbe i boraca je princip Kur’ana i Sunneta.

Znali smo mi to i prije. Ništa novo nismo kazali. Međutim, želimo od danas svaki dan kada udahnemo zraka u slobodnom danu, da preispitamo svoj odnos prema agresiji i odbrani, odnosno, prema najboljim sinovima zemlje koji su, uz Allahovu pomoć, ovu slobodu osigurali.

Vrijeme je da konačno izbistrimo svoj odnos prema borcu, invalidu, zlatnom ljiljanu i šehidu. Vrijeme je da događaje i pojave nazovemo pravim imenima. Nije istina jednaka laži, bez obzira koliko je puta laž ponovljena. Mi moramo imati svoj narativ utemeljen na istini. Narativ kojim baštinimo pozitivna sjećanja o borbi, narativ o odbrani Domovine. Odbrana Domovine je veoma važan momenat i svaki branitelj je veoma važan za Domovinu.

Odbranili smo zemlju. Mi imamo svoju Domovinu. Osvrnite se i pogledajte gdje su narodi, puno brojniji, koji imaju i vjeru i jezik ali nemaju domovinu. Ne možemo biti zadovoljni našim obilježavanjem Dana Armije RBiH, obilježavanjem Dana šehida i obilježavanjem drugih značajnih datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Mi ne znamo, a ni naša djeca,  koliko imamo heroja odbrambeno-oslobodlačkog rata, a kamoli da ih nabrojimo po imenima i prezimenima. Svako od nas svojim odnosom je dio opće slike kojom kao narod pokazujemo svoj stav prema odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Kada je zaustavljena oružana agresija na BiH, borba za Domovinu je nastavljena. Nije li Muhammed, a.s., poslije bitke na Bedru kazao da se vraćaju iz malog džihada u veliki, iz male borbe u veću borbu, u stalnu borbu sa novim i nadolazećim izazovima. Oružana agresija na BiH je zaustavljena, ali borba za Domovinu nije, ona traje. Traje teža borba, opasnija, gdje su razni neprijatelji i negativni interesi protiv države Bosne i Hercegovine prekriveni i nevidljivi.

Bošnjaci su, kroz svoju dugogodišnju historiju, krvlju sticali prava koja su drugi dobijali rođenjem. Dobri ljudi, Bošnjaci, će ponovno i uvijek zajedno sa drugima koji vole ovu zemlju, braniti i brinuti o Bosni i Hercegovini.

Domovina se brani i štiti u ratu i miru. Mačem i puškom u ratu a perom, znanjem i radom u miru.

Nama i našoj Bosni i Hercegovini trebaju sjećanja na borbu, ljiljane, invalide, šehide i heroje, ali nam trebaju i novi heroji. Bosni i Hercegovini trebaju i heroji u miru. Heroji koji su se dokazali svojom borbom, trudom i zalaganjem u miru. Trebaju nam nosioci Ordena sjećanja i nezaborava, Ordena mira, Ordena progresa i napretka, Ordena inovacija, Ordena fizike i matematike.

Kvalitetno sjećanje na branioce i heroje odbrane Bosne i Hercegovine može proizvesti heroje mira, napretka i progresa. Ipak, moramo kazati da smo danas spremniji za izazove nego što smo nekada bili, ali u isto vrijeme moramo znati da su izazovi koji dolaze još veći i teži od onih koje trenutno savladavamo.

Zato se, uz pomoć Uzvišenog Allaha, moramo pripremati za nadolazeće veće i teže izazove.

Potrebno je čvršće da se svi prihvatimo Allahovog užeta, jer na taj način ćemo biti povezani, kroz Božije uže, kroz najjaču i najčvršću sponu i vezu koja će nas činiti jedinstvenim i spremnim na nova vremena i nove izazove koji će sigurno dolaziti.

Braniocima Bosne i Hercegovine, pripadnicima Armije  RBiH, čestitamo njihov i naš Dan, da im Plemeniti Allah da nagradu za njihovu borbu a našim šehidima i svim drugim šehidima džennetske perivoje.  Porodicama šehida i poginulih boraca da Allah da sabura i lijepa sjećanja na njihove najmilije.


Be the first to comment

Leave a Reply